Djeca dijabetičari
Dijabetes, Zdravlje

Djeca dijabetičari – na što obratiti pažnju kroz ljeto?

Dijabetes

Šećerna bolest je kronični poremećaj oštećene tolerancije glukoze, karakterizirana poremećajem metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina. To je stanje u kojem se pojavljuje relativni ili potpuni manjak inzulina, a očituje se visokim vrijednostima glukoze u krvi. Inzulin je hormon kojeg luče β- stanice gušterače. Kod bolesnika sa šećernom bolesti gubi se sposobnost iskorištavanje glukoze iz krvi koja je neophodna za stvaranje energije u stanicama organizma. Razlog tome može biti djelomična ili potpuna nesposobnost gušterače za stvaranje inzulina pa govorimo o dijabetesu tip 1- ovisnom o inzulinu koji se često naziva i juvenilni ili mladenački dijabetes jer se uglavnom pojavljuje kod djece i osoba mlađe životne dobi.

Ukoliko stanice samo djelomično mogu iskoristiti inzulin kojeg luči gušterača ili su stanice neosjetljive na djelovanje inzulina govorimo o dijabetesu tip 2 koji je sve više prisutan u dječjoj dobi zbog povećane učestalosti debljine. Glavni simptomi šećerne bolesti kod djece su: gubitak na težini i/ili nedovoljan rast i razvoj, pojačana žeđ i glad (polidipsija i polifagija), pojačano mokrenje (poliurija) i slabost.

Ljeto – potencijalni problem?

Toplo ljetno vrijeme uvodi niz potencijalnih problema za dijabetičare. Visoke temperature mogu uzrokovati toplinsku iscrpljenost, hipoglikemiju i promjene razina glukoze u krvi. Osobe s dijabetesom također trebaju obratiti pažnju na učinkovitost glukometara, trakica za mjerenje razina glukoze u krvi i samog inzulina. Održavanje dobre hidracije i redovito praćenje razina glukoze u krvi ključno je u ljetnim mjesecima. Dehidracija je česta kod dijabetičara ljeti, stoga da bi se spriječila potrebno je planirati hidraciju. Najbolje je piti puno tekućine kao što je voda, mineralne vode, limunada, a treba izbjegavati napitke s visokim sadržajem natrija i kofeina jer mogu dovesti do dehidracije.

Kako visoke temperature utječu na razine glukoze u krvi?

Visoke ljetne temperature mogu uzrokovati i porast koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemija), kao i njen pad (hipoglikemija). Visoka temperatura u kombinaciji s lošom  hidracijom predstavlja rizik za porast glukoze u krvi. Dehidracija uzrokuje da zbog smanjenog protoka krvi kroz bubrege šećer u krvi postane koncentriraniji, što otežava bubrezima uklanjanje viška glukoze iz urina.

Nivo glukoze u krvi može i pasti (hipoglikemija) kod visokih temperatura, posebno tijekom tjelesne aktivnosti. Kada je tijelo izloženo visokim temperaturama, krvne žile se šire što uzrokuje ubrzanu apsorpciju inzulina. Ekstremna vrućina predstavlja stres za tijelo, a svaki oblik stresa može osloboditi hormone koji uzrokuju fluktuacije razine glukoze u krvi.

Dijabetes kod djece u ljetnim mjesecima

Ljeto djeci predstavlja zabavu, više vremena provedenog na otvorenom, kupanje i sl. Međutim, ljetna zabava može poremetiti djetetovu uobičajenu rutinu, što djeci s dijabetesom može otežati regulaciju glukoze u krvi.

 Na šećer u krvi utječu mnogi faktori, uključujući prehranu, stres, san, tjelesnu aktivnost i tjelesnu temperaturu. Kod zdravih osoba gušterača luči više ili manje doze inzulina kako bi odgovorila na promjene u tijelu. Međutim, kod osoba oboljelih od dijabetesa tip 1 gušterača ne proizvodi potreban inzulin. Stoga djeca s dijabetesom tip 1 moraju programirati inzulinsku pumpu ili ubrizgati dodatni inzulin kako bi se prilagodila promjenama u tijelu.

Ljeto predstavlja izazove povezane s mnogim čimbenicima koji mogu utjecati na razine glukoze u krvi: kasniji odlazak djece na spavanje, manje sna, povećana tjelesna aktivnost, veći apetit djece tijekom putovanja i ljetovanja. Obitelj tijekom ljeta može primijeniti neke strategije kako bi djeci dijabetičarima pomogla održati adekvatnu glikemiju.

Budite dosljedni u praćenju vrijednosti šećera u krvi Vašeg djeteta

Danas većina manje djece ima senzore koji omogućuju praćenje vrijednosti glukoze u krvi tijekom dana. Kod djece koja ne koriste senzore, ljeti je potrebno češće kontrolirati razine glukoze u krvi jer simptomi povezani s visokim temperaturama i toplinskim udarom poput umora, iscrpljenosti i vrtoglavice mogu biti i znakovi hipoglikemije. Potrebno je mjeriti razine glukoze u krvi više puta na dan. Ako Vaše dijete ostaje budno kasnije nego obično, treba obavezno paziti da se izmjeri vrijednost glukoze u krvi prije spavanja kako bi se po potrebi prilagodila doza inzulina da bi se spriječio nagli pad razina glukoze u krvi tijekom noći (tzv. noćna hipoglikemija).

Prepoznajte znakove hipoglikemije kod svog djeteta

Ako je Vaše dijete izloženo visokim temperaturama i osjeća vrtoglavicu, umor, mučninu i bol u mišićima, maknite ga s izravnog sunčevog zračenja u hladnu zatvorenu prostoriju, izmjerite mu šećer u krvi i kod znakova hipoglikemije dajte mu nešto slatko što imate pri ruci (sok, bombon, keks) kako bi brzo povisili nivo glukoze u krvi.

Uzmite u obzir dodatnu tjelesnu aktivnost koju Vaše dijete obavlja

Tijekom ljeta djeca obično provode više vremena na otvorenom u igri sa svojim vršnjacima. Svakako kod djece treba poticati tjelesnu aktivnost jer pridonosi fizičkom i psihičkom zdravlju djeteta. Uvijek treba voditi računa o duljini i intenzitetu tjelesne aktivnosti te po potrebi smanjiti dozu inzulina koju dijete uzima ili dodati hranu bogatu ugljikohidratima da bi se kompenzirala dodatna tjelesna aktivnost i spriječila hipoglikemija. Obratite pažnju da Vaše dijete izbjegava aktivnosti na otvorenom između 10 – 16 h. Boravak na otvorenom neka bude u ranojutarnjim i večernjim satima kada su temperature zraka niže.

Odabir hrane

Pripazite na odabir hrane Vašeg djeteta tijekom ljetovanja i jednodnevnih izleta. Nosite svoje obroke, a ukoliko jedete u restoranima birajte zdravije opcije za cijelu obitelj. Uvijek dajte prednost kuhanim jelima, a izbjegavajte pržena masna jela.

Osigurajte zalihu lijekova i pomagala za dijabetes na ljetovanju

Na put ponesite dodatne zalihe inzulina, rezervnu inzulinsku pumpu, baterije, inzulinske injektore, senzor i glukometar te dovoljan broj trakica za mjerenje razina glukoze i iglica za davanje inzulina. Obavezno ponesite i glukagon koji je potrebno primijeniti ukoliko dijete „upadne“ u tešku hipoglikemiju. Također je izuzetno bitno pravilno skladištiti inzulin i pomagala za dijabetes. Nikad ih ne ostavljajte u vrućem automobilu ili na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Inzuline držite u hladnjaku, a uređaje za mjerenje razine glukoze i aplikaciju inzulina na sobnoj temperaturi. Kada je inzulin toplinski degradiran obično se bistri inzulin zamuti, a mutni inzulin postane zrnast i lijepi se za stijenke. Ponekad toplinski degradiran inzulin poprimi smećkastu boju. Inzuline koji ovako izgledaju nikako ne bi trebalo koristiti.

Inzulinska pumpa

Ukoliko Vaše dijete koristi inzulinsku pumpu, odspojite ju prije djetetovog ulaska u bazen / more. Ukoliko dijete želi pauzu od korištenja inzulinskih pumpi ovo ljeto, razgovarajte s liječnikom o injekcijama dugodjelujućeg inzulina.

Birajte za svoje dijete prikladnu ljetnu odjeću i obuću

Opekotine od sunca također predstavljaju stres za tijelo koji može uzrokovati dnevne fluktuacije razina šećera u krvi i lošiju regulaciju šećerne bolesti. Neka Vaše dijete nosi laganu i svijetlu odjeću, kapu i sunčane naočale te mu zaštitite kožu kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. L´ERBOLARIO SUN  dječja krema SPF 30 je vrlo nježna krema s iznimno visokom zaštitom od sunca za kožu Vašeg djeteta.

Sadrži potpuno prirodne sastojke poput ulja masline i avokada, ulje breskvine koštice i rižinih klica te maslac slatkog badema.

Također izbjegavajte da Vaše dijete hoda bosonogo po vrućem pijesku ili pločniku jer to može prouzročiti ozljede i opekline. Redovito pregledavajte stopala Vašeg djeteta i ukoliko je prisutna ozljeda ili opeklina, pravilno ju liječite kako bi se izbjegle infekcije koje su češće kod djece dijabetičara. Kod površinskih ogrebotina kod djece koristan je DERMOSPRAY koji djeluje baktericidno i antimikotički.

Briga o pomagalima

Ljeti je često potrebno dodatno pričvrstiti infuzijske setove i senzore kako bi se dodatno zaštitili da ne ispadnu zbog znoja, vode, skakanja i sl. U tu svrhu se mogu upotrijebiti prozirni flasteri koji se režu na mjeru, lako oblikuju, ne nadražuju kožu i lako se skidaju, a da se ne skine infuzijski set /  senzor. Također mogu biti korisne elastične i kineziološke trake.

Identifikacija dijabetesa

Potaknite dijete da nosi medicinsku ogrlicu ili narukvicu koja ga identificira kao dijabetičara jer to može pomoći ukoliko dijete treba hitnu medicinsku pomoć, a roditelji nisu prisutni.

Pazite na hidraciju djeteta

Tokom visokih temperatura pojačano je znojenje koje može dovesti do dehidracije koja uzrokuje porast razina glukoze u krvi. Najbolje piće je obična voda ili voda s par kapljica limuna i/ili limete. Pazite da Vaše dijete izbjegava energetske napitke bogate kofeinom i gazirane napitke bogate šećerima  jer mogu dovesti do dehidracije. Hidraciju treba planirati i nikako čekati osjećaj žeđi da bi nadoknadili tekućinu jer je tada već prisutna dehidracija.

Prehrana djece dijabetečara ljeti

Prehrana djece dijabetičara tijekom ljeta treba biti što sličnija prehrani u ostatku godine kako po sastavu tako i po vremenu obroka. Raspored obroka treba prilagoditi životnim navikama djeteta. Sastav obroka treba biti u skladu s dijabetičkom dijetom gdje ugljikohidrati čine 45-60 % dnevnog energetskog unosa (većinom složeni UH, niskog glikemijskog indeksa), masti 25-35 %, a proteini 12-20 % energetskog unosa. Za djecu dijabetičare preporuka je imati 3 glavna i 2-3 međuobroka.

 Budući da ljeto obiluje bogatstvom različitog povrća, prehranu treba temeljiti na bogatstvu povrća koje obiluje prehrambenim vlaknima, ali doprinosi i hidraciji. Djeca dijabetičari trebaju ograničiti unos voća, osobito onog visokog glikemijskog indeksa (npr. grožđe) na 2 komada na dan, budući da je bogato jednostavnim šećerima.

Izbjegavati masna i pržena jela, te prednost dati kuhanom nemasnom mesu peradi i niskomasnim mliječnim proizvodima. Industrijski sladoledi su izuzetno bogati dodanim šećerima, stoga je savjet da napravite zajedno sa svojim djetetom „homemade“ sladoled – porciju svježeg voća pomiješajte s čvrstim jogurtom i stavite u zamrzivač.

Martina Knezović, mag. nutr.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments