trčanje šumom
Dijabetes

Dijabetes i sport

Dijagnosticirana vam je šećerna bolest i mislite kako više nikada nećete moći potrčati, voziti bicikl, ići u teretanu, plivati. Ili vam je dijete oboljelo od dijabetesa tipa 1 i svaki put kad vidite kako sretno i bezbrižno trčkara s ostalom djecom, vi strepite hoće li mu pozliti?

Strah od bolesti vas koči i ne dozvoljava vam da živite punim plućima. Upravo u takvim i sličnim situacijama, strah postaje veći problem od samog dijabetesa, jer uz činjenicu kako bolujete od šećerne bolesti, vi, vaše dijete i vaša obitelj ne živite već strahujete. Prvi korak prema prevladavanju straha svakako je suočavanje s njime.

Unatoč bolesti, sportski život, odabir je mnogih. Jedan od njih je i Gary Wayne Hall, Jr., bivši američki plivač, osvajač desetak medalja na Olimpijskim igrama u razdoblju od 1996. do 2004. godine. Iako je 1999. godine saznao kako boluje od dijabetesa tipa 1, nastavio je, i to uspješno s karijerom u kojoj je do 2004. osvajao medalje i bio na samom vrhu.

Nenad Šimunko, triatlonac iz Čakovca, koji od djetinjstva boluje od dijabetesa tipa 1, se unatoč tome dugi niz godina uspješno bavi sportom. U više je navrata ostvario uspjeh na Ironman natjecanju koje uključuje 3.8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom te 42 kilometra trčanja. U ovom je sportu bio prvi na svijetu koji je neovisno o dijabetesu uspio izdržati dvostruki i trostruki Ironman.

S ovim primjerima želimo reći kako šećerna bolest uistinu ne mora biti prepreka u fizički aktivnom životu. Potrebno je voditi brigu o zdravoj i uravnoteženoj prehrani, pridržavati se savjeta liječnika, redovito posjećivati liječnike i kontrolirati razinu glukoze u krvi. Uz nadzor i savjete i vi možete postići izvrsne rezultate, kako u profesionalnom, tako i u rekreativnom sportu.

Važno je održavati vitalnost duha i tijela, živjeti zdravo i uistinu disati bez straha.

Vježbanjem poboljšavate kondiciju, smanjujete umor, stres i napetost. Nakon fizičke aktivnosti, osjećati ćete se bolje i sretnije.

Osim toga, vježbanjem se postiže bolja regulacija razine glukoze u krvi. Prilikom vježbanja, potrebna nam je energija koja dolazi iz glukoze u krvi. Tako se smanjuje razina glukoze u krvi, a pravilnom prehranom i redovitom tjelovježbom možete smanjiti potrebu za lijekovima koji smanjuju razinu glukoze u krvi.

Osoba koja boluje od šećerne bolesti svakako mora tjelovježbi pristupiti oprezno jer vježbanje može imati suprotan učinak, odnosno može doći do povećanja razine glukoze u krvi. Ako u tom slučaju razina inzulina ne može odgovoriti na razinu glukoze u krvi, tijelo reagira negativno na tjelovježbu.

Umjerenost u jelu, piću i tjelovježbi, samokontrola glukoze u krvi i odgovornost prema sebi će vam donijeti užitak prilikom vježbanja i činiti vam dobro.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments