Briga o zdravlju, Inkontinencija, Zdravlje

Antidekubitalna pomagala

Dekubitus je bolest koja nastaje prilikom jačeg i dužeg pritiska na određeni dio tijela. Time se prekida cirkulacija krvi i kisika te koža na tom dijelu postaje čvrsta i crvena ili mekana i ljubičasto-plava. Kako se prekida protok krvi u određenom dijelu tijela, smanjuje se i protok krvi kroz neke organe zbog stezanja ili začepljenja krvnih žila. Tamo gdje krv ne cirkulira, dolazi do nakupljanja bakterija. Područja bez potrebne cirkulacije krvi su uvijek povoljno mjesto za razmnožavanje bakterija. U neprokrvljenim područjima se najčešće razmnožavaju bakterije Staphylococcus aureus i Proteus. Dekubitus je oštećenje koje nastaje u najdubljem sloju kože i širi se prema površini.

Rizični čimbenici za razvoj dekubitusa

Unutarnji čimbenici koji pogoduju nastanku dekubitusa su:

 • povišena ili snižena razina glukoze (šećera) u krvi,
 • anemija,
 • povišena tjelesna temperatura,
 • oslabljena opskrba tkiva kisikom,
 • suha i tanka koža koja starenjem gubi elastičnost,
 • bolesti kardiovaskularnog sustava,
 • smanjena mogućnost kretanja,
 • pothranjenost ili debljina,
 • dehidracija.

Vanjski čimbenici koji pogoduju nastanku dekubitusa:

 • povećana vlažnost kože kod inkontinencije ili znojenja,
 • nastanak oštećenja kože prilikom trenja,
 • pomicanje pacijenta,
 • nepravilno složena posteljina ispod pacijenta.

Klasifikacija dekubitusa

Razvojni stupnjevi dekubitusa:

I. stupanj –  površina kože je prekrivena crvenilom koje ne blijedi, koža je bolna na dodir.

II. stupanj – djelomični gubitak kožnog tkiva u obliku plitke otvorene ulceracije s dnom rane crveno-ružičaste boje.

III. stupanj – potpuni gubitak kožnog tkiva. Na područjima s značajnim naslagama masnog tkiva može se razviti vrlo duboka rana. Kost/tetive u ovom stupnju dekubitusa nisu vidljivi.

IV. stupanj – potpuni gubitak tkiva s izlaganjem kostiju, tetiva i mišića. Dekubitus IV. stupnja može se proširiti na mišiće i/ili potporne strukture te može doći do razvoja osteomijelitisa.

Kako spriječiti pojavu dekubitusa?

 Pomoć pri prevenciji nastanka dekubitusa:

1. Odabir kvalitetnog pomagala za inkontinenciju (pelene ili uloška) te redovito mijenjanje pomagala da se spriječi da je koža u vlažnom okolišu. Elbi Medikal u svom asortimanu nudi proizvode za pomoć kod inkontinencije švedskog proizvođača Attends. Ovisno o spolu, pokretljivosti i stupnju inkontinencije možete odabrati proizvode (ulošci, pelene, mrežaste gaćice, podmetači) koji će vam pružiti sigurnost tijekom dana i noći. Uz Attends proizvode koža diše, a zbog visokoupijajuće jezgre i Quick Dry tehnologije nije u kontaktu s vlagom (urinom).

2. Posteljina na madracu treba biti ravno složena, bez da se gužva. Kao dodatnu zaštitu za madrac preporuča se nepropusna podloga u raznim dimenzijama.

3. Pacijent se mora što češće okretati da se smanji pritisak na određeni dio tijela.

4. Prilikom stavljanja pacijenta u sjedeći položaj treba voditi brigu da se rastereti trtična kost u čemu može pomoći antidekubitalni kolut.

5. Potrebno je rasteretiti laktove i pete uz pomoć spužvastog antidekubitalnog koluta namijenjenog upravo tim dijelovima tijela.

6. Redovita njega kože kozmetikom na bazi biljnih ulja, pantenola i alantoina.

7. Korištenje antidekubitalnog madraca koji pomaže preraspodijeliti pritisak.

Pojava dekubitusa

Ako se dekubitus pojavi usprkos svim preventivnim mjerama, bržem oporavku doprinosi Attends Barrier sprej s 10 % cinkovog oksida te prirodne Drags imun kapi bez konzervansa.

Svaki stupanj dekubitusa zahtijeva drugačiji postupak zbrinjavanja. Većinom se koriste antiseptici i obloge koje sadrže dodatna sredstva koja pospješuju oporavak tkiva. Ako je prisutno veće oštećenje, u liječenje je potrebno uključiti kirurga. Svakako je najvažnije preventivno djelovati kako bi se što više smanjila mogućnost razvoja dekubitusa.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments