Svake godine se 4. ožujka obilježava Svjetski dan debljine. Debljina predstavlja jedan od trenutno najvećih javnozdravstvenih problema. Značajno povećava rizik za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa, karcinoma i sl. Na ovaj dan se želi osvijestiti populacija o problemima koje debljina donosi te o načinima prevencije, dijagnoze i liječenja. Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti pažnju na debljinu kao veliki zdravstveni rizik te potaknuti ljude na promjenu životnih i prehrambenih navika kako bi reducirali tjelesnu masu u svrhu poboljšanja zdravlja i kvalitete života. Ovogodišnja tema Svjetskog dana debljine je: „Promjena perspektiva: Razgovarajmo o pretilosti.“ Cilj ove teme je kroz razgovore i događanja pomoći ljudima da isprave zablude vezane uz pretilost, priznaju njezinu složenost i poduzmu učinkovitu zajedničku akciju u prevenciji debljine.

Pretilost ili debljina
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (eng. World Health Organization, WHO) pretilost se definira kao prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u organizmu s posljedičnim negativnim učinkom na zdravlje. Pretilost i prekomjerna tjelesna masa su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, a posljedica su ubrzanog načina života, stresa, nepravilne prehrane i manjka tjelesne aktivnosti. Pretilost je multifaktorska bolest koja se razvija pod utjecajem genetskih, metaboličkih, socijalnih, kulturoloških i okolišnih faktora. Uzroci pretilosti i prekomjerne tjelesne mase su različiti, ali najčešći uzrok je energetska neravnoteža što podrazumijeva veći energetski unos od energetske potrošnje. Energetska neravnoteža je posljedica prekomjerne konzumacije hrane bogate mastima i jednostavnim ugljikohidratima (šećerima) uz smanjenu razinu tjelesne aktivnosti.
Masno tkivo se u organizmu raspodjeljuju različito, ovisno o genetici i spolu. Tako se masno tkivo kod žene više nakuplja u predjelu bokova i zdjelica – ginoidni („kruškoliki“) oblik tijela, dok je kod muškaraca većina masnog tkiva smještena u području gornjeg dijela trbuha – androidni („jabukoliki“) oblik tijela. Visceralno masno tkivo, koje je smješteno unutar trbušne šupljine, metabolički je aktivnije i povećava rizik od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti (dijabetesa, hipertenzije i sl.).
Praktični savjeti za redukciju tjelesne mase
1. Postavite ostvarive ciljeve !
Cilj bi trebala biti redukcija tjelesne mase za 0,5 – 1 kg tjedno što je 2 – 4 kg mjesečno. Treba znati da i gubitak svega 5 – 10 % tjelesne mase značajno doprinosi da se osjećate zadovoljnije i ugodnije „u svom tijelu“ te da očuvate zdravlje i smanjite rizik od razvoja brojnih kroničnih bolesti.
2. Ključ je u prehrani – pazi što konzumiraš !
Iz svoje prehrane izbacite slatke napitke kao što su gazirani i voćni sokovi. Također ograničite unos alkoholnih pića jer sadrže značajan broj kalorija. Ograničite unos visoko prerađene hrane koja je bogata mastima i šećerima. Pripremajte jela kod kuće. To ti omogućava da kontroliraš sastojke i veličinu porcija te da se kvalitetnije hraniš. Nemojte preskakati obroke – preporuka je konzumirati više manjih obroka dnevno (3 glavna i 2 međuobroka). Pri pripremi hrane upotrebljavajte sezonske, lokalno uzgojene namirnice kada je to god moguće. Svaki dan konzumirajte barem 5 serviranja voća i povrća. Uvijek birajte namirnice od cjelovitog zrna (integralni kruh, integralna tjestenina), niskomasne mliječne proizvode i nemasno meso te u svoj jelovnik uvrstite ribu minimalno jednom tjedno. Ograničite unos soli na do 5 – 6 g na dan, ne dosoljavajte hranu, a umjesto soli koristite što više začinskog bilja. Planirajte hidraciju – uvijek dajte prednost vodi, biljnim čajevima i svježe cijeđenim voćnim/povrtnim sokovima. Kao međuobrok birajte voće, orašaste plodove, niskomasne mliječne proizvode i sl.

3. Prilikom objedovanja svaki zalogaj hrane dobro prožvačite.
Hranu treba jesti sporije, a ne ubrzano gutati bez žvakanja jer će se na taj način pojesti manja količina hrane tj. prije se organizam „zasiti“.
4. Osigurajte si dovoljno sna i odmora .
Ukoliko ste umorni i iscrpljeni velika je vjerojatnost da se nećete uspjeti držati principa pravilne prehrane jer ćete često „posezati“ za slatkišima, grickalicama i sl. koji su bogati energijom, što doprinosi porastu tjelesne mase.
5. Budite tjelesno aktivni.
Kraće rute obavljajte pješice ili biciklom, koristite stepenice umjesto dizala, hodajte i/ili vozite bicikl, radite u vrtu.
Neka vam zdravlje bude na prvom mjestu!
Vaš Elbi Medikal!