Dan mimoza
Briga o zdravlju, News, Zdravlje

Dan mimoza

Dan mimoza

Svake se treće subote mjeseca siječnja obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj obilježavanja Dana mimoza je borba protiv raka vrata maternice i približavanje ovog sveprisutnog problema široj javnosti. Osobito je važno uspješno slanje poruke i edukacija o važnosti preventivnih pregleda u pogledu ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti.

Simbol mimoze

Mimoza je cvijet izabran kao simbol jer je upravo on u mnogim kulturama simbol žene, slobode, emancipacije i osjećajnosti. Ona cvjeta u hladnim uvjetima čime pokazuje svoju snagu i otpornost te ne čudi da je upravo ona idealan simbol ove borbe. Osim poveznice s mimozama, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice povezuje se i s biserom mudrosti kao jednim od simbola. On je predstavnik važnosti znanja i brige o vlastitom zdravlju.

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa. Bolest se sve do 40-tih godina prošloga stoljeća otkrivala uglavnom u uznapredovalim stadijima, najčešće neizlječivom periodu. Uvođenjem i prihvaćanjem citodijagnostike u tom periodu omogućeno je smanjenje razvoja bolesti i smrtnosti uz očuvanje kvalitete života.

Papa-test

Dijagnoza bolesti provodi se mikroskopskom citološkom pretragom, široj javnosti poznatijom pod nazivom Papa-test. Testom se provodi analiza stanica koje se uzimaju prilikom ginekološkog pregleda te se razmazuju na mikroskopskom stakalcu. Naziv je dobio po G. N. Papanicolau, koji je 1924. godine otkrio ovu analizu i tako omogućio ranije otkrivanje bolesti i spašavanje milijuna života. Citološkom se analizom rak otkriva u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju koji se ne može vidjeti golim okom. Papa-test otkriva i razne druge uzročnike spolno prenosivih bolesti čijim se liječenjem, također, može spriječiti razvoj raka vrata maternice.

Uzročnik bolesti

Sa svim spoznajama danas dostupnim poznato je kako je jedan od glavnih uzročnika nastanka ovog tipa raka dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice uzrokovana humanim papiloma virusom, odnosno, HPV-om. Do danas je poznato preko 150 različitih tipova ovog virusa, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice. Za našu su sredinu najčešći i najopasniji tipovi 16 i 18 koji imaju visoki onkogeni potencijal. Neki od drugih poznatih tipova HPV-a mogu uzrokovati nastanak bradavica kako na ženskom, tako i na muškom spolnom sustavu.

Rizična skupina

Glavni rizični čimbenik za nastanak ovog tipa raka su spolno prenosive bolesti uzrokovane HPV-om, te se u rizičnu skupinu ubrajaju osobe koje rano započinju sa spolnim odnosima, one koje često mijenjaju spolne partnere te pušači.

Dijagnoza

Ako se nakon provedenom Papa-testa posumnja na rak vrata maternice, a promjene nisu vidljive golim okom prelazi se na druge dijagnostičke postupke. Najčešće se radi kolposkopija, kojom se promatra vrat maternice pod povećanjem od 20 do 50 puta te se sa sumnjivog mjesta uzima tkivo za patohistološku analizu. Istodobno se uzima i tkivo iz kanalića vrata maternice. Treba u obzir uzeti kako je moguće da se u prvom koraku, redovite kontrole, pojave lažni nalazi. Kada se patohistološkim testiranjem ne potvrdi atipičan nalaz Papa-testa, citološkog nalaza on se smatra lažno pozitivnim. Ovo je svakako pozitivan razvoj događaja, no može se dogoditi lažno negativan citološki nalaz. nakon njega žena neće biti upućena na daljnje testiranje, a može doći do razvoja bolesti. Ovakva je situacija moguća kod prečestog uzimanja uzoraka, u razmacima manjim od mjesec dana, kod netočnog ili lošeg razmaza obriska, loše tehničke pripreme te previda u mikroskopskoj analizi. Kako bi se ovakve mogućnosti svele na minimum kontinuirano se radi na nadzoru kvalitete rada i na usavršavanju i trajnoj izobrazbi osoba uključenih u dijagnostiku (ginekologa, citologa i patologa).

Prevencija

Rak vrata maternice gotovo je uvijek moguće prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim ginekološkim pregledom. Ovakav ishod moguć je zbog poznatog uzročnika, odnosno, preko 99% slučajeva razvoja raka vrata maternice uzrokovano je dugotrajnom infekcijom HPV-om koji se prenosi spolnim putem.

Bolest ima spori razvoj i potrebno je dosta vremena od razvoja infekcije do pojave raka. Upravo je to vrijeme u kojem treba obaviti preventivni pregled i jednostavan probirni test kojim se bolest otkriva u vrlo ranoj fazi, pa čak i dok se zloćudne promjene još nisu dogodile.

Prevencija se dijeli u dvije grupe: primarna prevencija i sekundarna prevencija. U primarnu prevenciju spadaju mjere zaštite od rizičnih čimbenika, a tu se prvenstveno misli na zaštitu prilikom spolnih odnosa. Druga mogućnost prevencije je sve češće isticano cjepivo protiv HPV-a. Poznato je četverovalentno cjepivo tip 6, 11, 16 i 18 za sprječavanje infekcije vrata maternice, stidnice i rodnice koje se provodi u ženskoj populaciji u dobi između 9. i 26. godine života. Dostupno je i dvovalentno cjepivo tip 16 i 18 koje sprječava nastanak  raka vrata maternice i prekanceroznih promjena vrata maternice težeg stupnja. Cjepiva imaju najveću učinkovitost ako se primjene prije početka spolne aktivnosti osobe.

U sekundarne mjere prevencije spadaju redoviti ginekološki pregledi kojima se dijagnostičkim metodama otkriva rak.

Statistika oboljelih

U Republici Hrvatskoj, on je treći najčešći oblik raka u žena u dobi od 30 do 49 godina života. Po učestalosti su češći samo rak dojke i rak štitnjače. U prosjeku godišnje od raka vrata maternice oboli više od 300 žena. Svoju bitku s ovom bolešću godišnje, nažalost, izgubi njih 100-tinjak. Bez obzira na široko dostupnu dijagnostiku i suvremene spoznaje i dalje razmjerno veliki broj slučajeva bilježi se svake godine.

Vlastiti izbor!

Ono što svaka žena može učiniti za svoje zdravlje, osobito u pogledu prevencije i zaštite od razvoja raka vrata maternice je edukacija o vlastitom zdravlju, zaštita spolnog zdravlja, cijepljenje protiv HPV-a te odlazak na redovite ginekološke preglede. Vođenje zdravog načina života uz obilje voća, povrća i tjelovježbe uz izbjegavanje cigareta i alkohola dodatno će ojačati organizam i njegovu sposobnost za zaštitu od ovog virusa.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments