Briga o zdravlju, Zdravlje

KORONAVIRUS – kako se zaštititi

„Bolje spriječiti nego liječiti“ jedna od čestih izjava u zdravstvu, trebala bi se primijeniti i u prevenciji širenja svih vrsta infekcija pa tako i koronavirusa.

Corona virusi (CoV) su velika obitelj virusa koji uzrokuju niz bolesti – od obične prehlade do težih bolesti poput respiratornog sindroma Bliskog Istoka (MERS-CoV) i teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV). Novi corona virus (nCoV) je soj koji ranije nije identificiran kod ljudi.

Većina corona virusa uzrokuje običnu prehladu, međutim novi corona virus (COVID-19) izaziva nešto težu kliničku sliku, u određenom postotku slučajeva dovodi do smrtonosnog ishoda, a ima i potencijal globalnog (pandemijskog) širenja. Sve navedeno razlog je zbog čega je COVID-19, uzročnik tzv. wuhanske groznice, u centru pozornosti svih svjetskih javnozdravstvenih organizacija, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Uobičajeni znakovi infekcije uključuju respiratorne simptome, vrućicu, kašalj, kratkoću daha i otežano disanje. U težim slučajevima infekcija može uzrokovati upalu pluća, ozbiljan akutni respiratorni sindrom, zatajenje bubrega, pa čak i smrt. Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno liječniku ili zdravstvenom radniku naglasite povijest putovanja.

Standardne preporuke za sprječavanje širenja infekcije uključuju redovito pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, temeljito kuhanje mesa i jaja. Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama. Izbjegavajte bliski kontakt sa svima koji pokazuju simptome respiratornih bolesti poput kašlja i kihanja. Održavajte socijalnu distancu – potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.

Uz redovito pranje ruku (u trajanju od minimalno 20 sekundi), koje obuhvaća pranje običnim ili antiseptičkim losionom i vodom svakako bi trebalo uključiti i alkoholni dezinficijens širokog antimikrobnog spektra i dokazane učinkovitosti na većinu virusa koja je potvrđena europskim normama. S obzirom da se u ovim situacijama preporučuje učestala dezinfekcija ruku, kako bi se ruke zaštitile od isušivanja i oštećenja potrebno je odabrati dezinficijens koji sadrži emolijentne tvari za zaštitu i obnovu ruku.

Također je kod zaštite od virusa bitno spriječiti ulazak virusa u organizam putem sluznice nosa. U tome može pomoći Nasaleze cold&flu blocker koji u svom sastavu ima celulozu i ekstrakt češnjaka. Ova kombinacija koja dolazi u prahu ubrizgavanjem u nosnu šupljinu stvara nepropusni film koji sprječava viruse da se uhvate na sluznicu nosa te na taj način dodatno štiti naš organizam.

Više o proizvodu pročitajte na linku :

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments