Čajevi
Briga o zdravlju, Zdravlje

Čajevi u službi kroničnih bolesti

Čajevi

Od davnina je poznato da čajevi imaju blagotvoran učinak na ljudski organizam. Smatra se da su čajevi, na neki način, preteča lijekova jer su ih ljudi kroz povijest koristili za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba.

Iako se čajevi danas češće koriste kao napitak, u porastu je trend u kojem se sve više blagih zdravstvenih tegoba rješava korištenjem čajeva ili se čajevi koriste kao dopuna terapijama propisanim od strane liječnika. Potrošnja čajeva u svijetu u zadnjih šezdesetak godina porasla je čak tri puta.

Kako nam čaj može pomoći za otklanjanje zdravstvenih tegoba?

Čajevi mogu imati izuzetno blagotvoran učinak na naše zdravlje, ali moramo biti svjesni da sve blagotvorne osobine čaja dolaze do izražaja tek pri dužem korištenju. Isto tako, trebaju biti podržane zdravim načinom života – pravilnom prehranom, sportskim aktivnostima ukoliko je moguće, kao i redovnim preventivnim posjetima liječniku.

Kod kojih sve bolesti nam čajevi mogu koristiti?

Većina čajeva poznata je po protuupalnom djelovanju, a kako je većina bolesti povezana s nekim upalnim procesom u tijelu, mogu pomoći pri suzbijanju upala.

Jedan od najpoznatijih je zeleni čaj koji poznat po antioksidativnim svojstvima, jačanju imuniteta i smatra se jednim od najzdravijih čajeva.

Čaj gorke dinje pomaže u borbi organizma protiv virusa, ublažava probavne tegobe, podrška je u borbi protiv crijevnih parazita te pospješuje mršavljenje, a može pomoći i kod ublažavanja simptoma dijabetesa.

Često se različite kombinacije biljaka kombiniraju u mješavine čajeva koje su posebno napravljene za pomoć pri nekim kroničnim bolestima.

Jedan od poznatijih je antilipidni čaj koji sadrži kombinaciju različitih biljaka i može pomoći pri snižavanju kolesterola.

Urovital čaj poboljšava funkciju mokraćnih puteva, ispire ih te na taj način i eliminira bakterije, smiruje upalu te smanjuje bol. Može se koristiti za vrijeme infekcije ili kao preventiva nastanku upala i kamenaca u mokraćnim putevima.

Na što sve trebamo paziti pri korištenju čajeva kod kroničnih bolesti?

Neosporna je ljekovita moć pojedinih vrsta čajeva kod kroničnih bolesti, ali isto tako ih  je potrebno oprezno koristiti jer njihovo korištenje može imati i štetne posljedice.

Kad govorimo o ljekovitosti čajeva, prvenstveno mislimo na čajeve od biljaka iz nezagađene prirode, daleko od gradova i prometnica. Blagotvorna svojstva čajeva s umjetnim dodacima okusa i boja te instant napitaka ne mogu se usporediti sa svojstvima čajeva pripremljenih od biljaka iz netaknute prirode.

Ako bolujemo od bilo koje kronične bolesti, prije nego odlučimo koristiti čajeve uz propisanu terapiju, treba se dobro informirati o mogućim učincima na zdravlje jer neke biljke mogu imati štetne učinke u pojedinim slučajevima. Čak i kamilica, koja je jedna od najpopularnijih biljaka za čajeve, može u kombinaciji s nekim lijekovima izazvati zgrušavanje krvi.

Valerijana se vrlo često koristi za ublažavanje nesanice, ali ukoliko koristite lijekove, dobro provjerite smijete li je koristiti jer postoji petstotinjak lijekova kojima valerijana remeti učinak. Vrlo popularna kadulja iznimno je ljekovita, ali sadrži ulje tujon koje je toksično pa je treba primjenjivati s oprezom i u malim količinama jer može dovesti do trovanja.

Dakle, ukoliko bolujete od kroničnih bolesti i želite koristiti prirodne pripravke poput čaja kako biste ublažili tegobe, prije samoinicijativne upotrebe bilo kojeg pripravka na prirodnoj bazi svakako se konzultirajte s liječnikom.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 2 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments