Bioskin, Briga o zdravlju, Njega kože

Bioskin Sensitive balzam u službi atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože. U većini slučajeva javlja se u ranom djetinjstvu, između drugog i šestog mjeseca života, no može se javiti i u odrasloj dobi. Znanstvena istraživanja pokazuju da djeca imaju genetsku predispoziciju za razvoj atopijskog stanja kože. Takva djeca imaju izrazito suhu kožu s crvenilom na obrazima, a nerijetko im i roditelji pate od atopijskog dermatitisa. U dojenčadi i djece do druge godine života atopijski dermatitis se najčešće javlja na licu, naročito na obrazima, vlasištu, vratu, trupu, vanjskoj strani ruku i nogu. Kako dijete odrasta dolazi do lokalizacije te kroničnog tijeka bolesti. Stoga je kožu potrebno adekvatno njegovati i hraniti, kako bi se nadomjestili lipidi i proteini te ograničilo daljnje isušivanje kožne barijere.

Uzroci atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis najčešće je rezultat kombinacije nasljeđa i okolišnih čimbenika. Uslijed genetskog manjka proteina i lipida dolazi do promjena na kožnoj barijeri, povećava se propusnost kože i transepidermalni gubitak vode. Ove promjene vode ka osjetljivosti na alergene te razvoju i širenju bakterije Staphylococcus aureus. Dolazi do upalnog procesa koji uzrokuje svrbež i ljuskanje kože te pojavu ekcema. Ekcemi se najčešće javljaju zimi i u početku su crveni i mekani, a s vremenom postaju zadebljani i suhi. Premda su boja, jačina i mjesto osipa različiti, osip uvijek svrbi. Stanja koja mogu dovesti do pogoršanja su izloženost alergenima i iritansima, emocionalni stres, promjene temperature ili vlažnosti, sekundarne bakterijske infekcije kože i dodir s nadražujućom odjećom.

Skin, Woman, Girls, Young, Lingerie, Female, Touch

Liječenje atopijskog dermatitisa

Liječenje atopijskog dermatitisa usmjereno je pojedinačno, odnosno, posebno prema svakom pacijentu. U obzir se uzima individualna klinička slika oboljelog. Osnovno je lokalno liječenje, a bazira se na hidratizaciji kože te izbjegavanju iritirajućih i provocirajućih faktora.

Kod lokalne terapije poznata je upotreba preparata kao što su emolijensi, lokalni kortikosteroidi te lokalni inhibitori kalcineurina. Emolijensi održavaju vlažnost i mekoću kože. Lokalni kortikosteroidni pripravci odabiru se kao protuupalni dodaci za liječenje, a lokalni inhibitori kalcineurina se primjenjuju na osjetljivim područjima (lice i genitalno područje).

Kod sustavnog liječenja poznati su fototerapija, imunosupresivno liječenje, alergen-specifična imunoterapija te davanje antimikrobnih lijekova.

Fototerapija primjenjuje UVA 1 zrake ili „uskospektralne“ UVB zrake.
Sustavno imunosupresivno liječenje odnosi se na lijekove kao što su imunosupresivi (kortikosteroidi, ciklosporini, metotreksati, azatioprini i mikofenolat-mofetila). Pojavljuju se i biološki lijekovi koji mogu biti učinkoviti kod nekih bolesnika.
Antimikrobna terapija koristi se kako bi se spriječila pogoršanje bolesti ili recidiv zbog kolonizacije mikroorganizmima koji djeluju kao iritirajući faktor.

Osobe koja pate od atopijskog dermatitisa trebale bi prehranu obogatiti vitaminima i bjelančevinama, konzumirati cjelovite žitarice, voće i povrće, dva do tri puta tjedno meso te jednom do dva puta tjedno ribu, naravno ako nemaju netoleranciju na hranu. Istraživanja su također pokazala da unos vitamina D može umanjiti simptome atopijskog dermatitisa.

Prirodno rješenje za atopičnu kožu

Vodeći računa o potrebama suhe i osjetljive kože sklone atopiji Elbi Medikal razvio je potpuno prirodnu formulu, Bioskin Sensitive balzam. Kombinacija hladno prešanih ulja trputaste lisičine, tamanu ulja, ulja sjemenki noćurka, shea maslaca i pročišćenog zeolita (klinoptilolit) djeluje umirujuće i regenerira oštećenu hidrolipidnu barijeru.

Preporučujemo ga koristiti i kod crvenila izazvanog UV-zračenjem, kao prevencija nastanku strija, kod pelenskog osipa i nakon uboda insekata, za njegu izrazito suhe kože kao i kod psorijaze.

Ulje trputaste lisičine sadrži dobar omjer omega 3, 6 i 9 masnih kiselina, gama-linolenske i stearidonske kiseline. Kombinacija ovih masnih kiselina obnavlja i jača gornji sloj kože, nadopunjava hidrolipidnu barijeru i time sprječava transepidermalni gubitak vode.

Tamanu ulje djeluje antibakterijski, fungicidno i protuupalno, pospješuje zacjeljivanje rana i jedno je od najjačih do danas poznatih antivirusnih ulja. U njemu dominiraju oleinska, linolna, palmitinska i stearinska kiselina. Zasluge za njegovu učestalost upotrebe imaju aromaterapeuti francuske škole aromaterapije.

Ulje sjemenki noćurka sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, linolnu i gama-linolensku kiselinu te do 8% zasićenih masnih kiselina. Pomaže kod kroničnih upalnih stanja kože i vrlo dobro njeguje suhu i ljuskavu kožu.

Shea maslac biljna je mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom, provitaminom A, vitaminom E i alantoinom. Štiti kožu od vanjskih utjecaja i isušivanja, vraća joj vlažnost i mekoću. Djeluje protuupalno, duboko prodire u kožu te je regenerira.

Pročišćeni klinoptilolit (zeolit) je prirodni mineral nastao miješanjem vulkanske lave s podzemnim alkalnim vodama. Ima rešetkastu strukturu i bogati je nosač esencijalnih mikroelemenata poput natrija, kalcija, kalija i magnezija. Na principu ionske izmjene zeolit će iz kože „pokupiti“ štetne tvari (negativno nabijene čestice) te istu obogatiti navedenim mikroelementima. Potiče epitelizaciju kože, ubrzava zacjeljivanje rana, smanjuje pojavu svrbeža, peckanja i zatezanja kože.

Zbog svog sastava Bioskin Sensitive balzam je izvrstan i kod pelenskog osipa te za njegu izrazito suhe kože djece i odraslih.

Dostupan je u web shopu, Elbi Medikal specijaliziranim prodavaonicama i u ljekarnama.

Autorica teksta: Sanja Posavec, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments