Briga o zdravlju, Inkontinencija, Zdravlje

Barrier Spray Forte Skin Repair

Izraz dekubitus potječe od latinske riječi decumbere, što znači ležati. U hrvatskom jeziku pojam dekubitus označava ranu nastalu zbog ležanja.

Dekubitalni ulkus predstavlja oštećenje kože i potkožnog tkiva nastalo zbog sile pritiska, sile vlaka ili trenja, i njihovom međusobnom kombinacijom. Zbog pojačanog pritiska bolesnikova tijela o tvrdu, mokru i neravnu podlogu, dolazi do smanjenja mikrocirkulacije, tkivo ostaje bez hranjivih tvari i kisika pa odumire, a kao posljedica nastaje oštećenje kože.

Ako se proces odumiranja tkiva ne zaustavi, nastalo oštećenje širit će se u dubinu i širinu, ozbiljno ugrožavajući opće stanje bolesnika i njegov život. Na odumrlo tkivo naseljavaju se anaerobne bakterije, koje za svoj rast i razmnožavanje ne trebaju kisik, a najčešće su to: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Actinobacter i Proteus. Iako rana na koži može biti mala, ispod kože može biti razvijen opsežan proces, jer svojim razmnožavanjem bakterije dovode do infekcije koja brzo napreduje.

Prevencija
Kad se radi o dekubitusu, prevencija vrijedi više od bilo kakva lijeka. Osobe vezane za invalidska kolica ili prikovane za postelju morale bi redovito mijenjati položaj. Trebalo bi ih često kupati i temeljito brisati, a kožu bi im trebalo mazati blagim, nenadražujućim losionom. Morale bi imati čiste, suhe, po mjeri napravljene, neškrobljene pamučne plahte; nepripijenu odjeću; obilno kruženje zraka; zdravu prehranu; i neku vrstu redovitog vježbanja – pa makar im njegovatelj morao pomicati udove.

Njega kože
Redovnim pregledom najosjetljivijih dijelova tijela bolesnika omogućava se rano otkrivanje početnih oštećenja kože. Kod pregledavanja kože važno je znati prepoznati sve promjene koje predstavljaju početne posljedice produženog pritiska. Pregled kože treba raditi redovito, najmanje jednom dnevno, a pregledom je važno obuhvatiti što više predilekcijskih mjesta. Pacijente koji su sposobni i voljni treba ohrabrivati da sami pregledaju svoju kožu.

Barrier Spray Forte Skin Repair, losion u spreju idealno je rješenje za crvenila i iritacije kože. Služi kao prevencija, ali i za korištenje u početnoj fazi dekubitusa kada su prisutne sitne rane. Štiti, smiruje i regenerira kožu. U svom sastavu sadrži 10% cinkovog oksida koji mu daje antiseptična svojstva te sudjeluje u zacjeljivanju rana. Osim cinkovog oksida, u sastavu sadrži i pčelinji vosak, vitamin E, aloe veru, alantoin i pantenol, prirodne sastojke koji smiruju i regeneriraju kožu. Dolazi u pakiranju od 100 mL s raspršivačem, tako da nije potrebno dodatno utrljavanje koje potencijalno može uzrokovati infekcije. Na koži stvara zaštitni sloj koji dozvoljava koži da diše. Dermatološki testiran, bez parabena i pogodan za osjetljivu kožu.

Barrier Spray Forte Skin Repair, ali i svi proizvodi iz Attends asortimana za njegu kože dostupni su u ljekarnama, Elbi Medikal maloprodajama te Elbi Medikal web shopu.

Neka vam zdravlje uvijek bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments