Svjetski dan svjesnosti o autizmu
Briga o zdravlju, Zdravlje

Autizam – Svjetski dan svjesnosti

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala je 02. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja.

Autizam je bolest u kojoj osoba ne može razviti normalno socijalno ponašanje, ponaša se kompulzivno i ritualno, preferira samoću, ne stvara bliske odnose, izbjegava fizički i očni kontakt, ima poteškoća s govorom i obično ne uspijeva razviti normalnu inteligenciju. Znakovi autizma obično se pojavljuju između prve i treće godine života. Uzrok autizma je nepoznat premda je utvrđena genetska povezanost te povezanost s virusnim infekcijama i fenilketonurijom. Dijagnoza autizma provodi se nakon provedenih mnogobrojnih testiranja i može biti popraćena drugim poremećajima.

Simptomi autizma ostaju cijeli život međutim ako se započne s ranom intervencijom kojom se potiče ostvarivanje razvojnih potencijala djeteta, sprečava se razvoj daljnjih poteškoća, priprema se dijete za vrtić, školu, zapošljavanje i u konačnici za samostalan život.

Od iznimne je važnosti da javnost bude svjesna postojanja osoba s poremećajem iz autističnog spektra u društvu, da bude senzibiliziranija za njihove potrebe, da podupire njihove kvalitete, da ih prihvati i da ih primi u zajednicu omogućujući im normalan život.

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

U normalnim okolnostima Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se puštanjem plavih balona u zrak kao znak podrške za sve osobe koje imaju autizam te da bi se društvo upoznalo s osobama koje imaju autizam. S obzirom na pandemiju, dan se može obilježiti nošenjem plavih majica i puštanjem balona kod kuće.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments