Atopijski dermatitis
Bioskin, Briga o zdravlju, Njega kože

Atopijski dermatitis i hrana

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis jedan je od najčešćih kroničnih upalnih stanja kože. Bolest je neprenosiva, a očituje se suhom i ljuskavom kožom sklonom svrbežu i iritacijama. Najčešće se javlja u ranom djetinjstvu, u 60 % slučajeva pojavi se u prvoj godini života, odnosno u 85 % slučajeva do pete godine. Istraživanja su pokazala da je od 1970-ih godina učestalost pojave atopijskog dermatitisa porasla za dva do tri puta, a čak 15-20 % djece u svijetu boluje od ove bolesti. Osim kod djece, bolest predstavlja veliki problem i kod osoba u odrasloj dobi koje često pate od socijalne stigme. Nedavno istraživanje pokazalo je da čak 31 % odraslih ispitanika koji boluju od atopijskog dermatitisa izbjegava socijalne interakcije zbog bolesti. Osim toga, osobe koje boluju od atopijskog dermatitisa imaju veće stope poremećaja spavanja, depresije i anksioznosti.

Atopijski dermatitis alergijsko je stanje stoga se kod oboljelih osoba često javljaju i ostale vrste alergija. Otprilike trećina bolesnika s atopijskim dermatitisom ima i alergiju na hranu, a kako bi razumjeli poveznicu između toga potrebno je razlikovati različite vrste reakcije na hranu.

Alergije na hranu

Alergija na određene namirnice zapravo je reakcija imunološkog sustava na određenu bjelančevinu u hrani, a simptomi mogu biti različiti te čak izazvati i anafilaktički šok. Oko 90% ove vrste alergije odnosi se na orašaste plodove, jaja, kravlje mlijeko, morske plodove i pšenicu. Kod trećine djece koja imaju atopijski dermatitis javlja se i alergija na određenu namirnicu.

Kod osoba koje su alergične na pelud javlja se alergija i pri konzumaciji hrane koja sadrži proteine koji su po strukturi slični u različitim biljkama jer naš imunološki sustav ne prepoznaje razliku. Kod ove vrste alergije, reakciju najčešće uzrokuje voće, orašasti plodovi i začini.

Postoji i alergija na određene prirodne ili sintetičke sastojke u hrani koji mogu potaknuti simptome atopijskog dermatitisa. Najčešći uzročnici tog tipa su aditivi u hrani poput umjetnih bojila, konzervansa, umjetnih sladila i pojačivača okusa. U ovu skupinu spadaju i biogeni amini (nastaju u proizvodnji hrane sa živim mikroorganizmima), prirodne arome, salicilati te hormon histamin.

Osobe koja pate od atopijskog dermatitisa trebale bi prehranu obogatiti vitaminima i bjelančevinama, konzumirati cjelovite žitarice, voće i povrće, dva do tri puta tjedno meso te jednom do dva puta tjedno ribu, naravno ako nemaju netoleranciju na hranu. Istraživanja su također pokazala da unos vitamina D može umanjiti simptome atopijskog dermatitisa.

Ublažavanje simptoma

Za ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa pomoći će i Bioskin sensitive balzam. Namijenjen je njezi osjetljive, suhe i nadražene kože sklone upalama i alergijama, a zbog pažljivo biranih 100% prirodnih sastojaka namijenjen je svim uzrastima te je pogodan za korištenje i za najosjetljiviju kožu kod novorođenčadi, oko usta i nosa, analno i genitalno područje. Kombinacija hladno prešanih ulja trputaste lisičine, tamanu ulja i ulja sjemenki noćurka nahranit će suhu i iziritiranu kožu te smanjiti upalu.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

4 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments