pacijent i liječnik
Briga o zdravlju, Zdravlje

Zašto pacijenti ne slušaju liječnike i zašto prekidaju terapiju?

Uloga liječnika

Liječnici su oduvijek bili među najcjenjenijim i najuglednijim osobama u društvu. Dok nije bilo interneta i dok ljudima informacije nisu bile dostupne na svakom koraku, riječ liječnika bila je puno cjenjenija. Ipak, to nije jedini razlog zbog kojeg pacijenti često ne slušaju svoje liječnike i ne provode liječenje onako kako im je rečeno.

Doctor, Patient, Clinic, Consultation

Adherencija

Kada govorimo o problemu pacijenata koji ne slušaju svoje liječnike ističe se pojam tzv. adherencije. Adherencija se definira kao suradljivost, odnosno razina pacijentova pridržavanja dogovora s liječnikom o popisanom liječenju. Ona podrazumijeva ustrajnost i suradljivost pacijenta te do koje mjere bolesnik primjenjuje lijek u odnosu na propisani način. Prema jednom istraživanju manje od 42% pacijenata u Hrvatskoj uzima terapiju onako kako im je propisano.

Kvalitetna suradnja i komunikacija između liječnika i pacijenta utječe na ustrajnost i točnost uzimanja terapije, a u konačnici i uspješnost liječenja. Postoji veći broj faktora koji mogu utjecati na adherenciju bolesnika. Neki od njih su zaboravljivost, dob bolesnika, stupanj obrazovanja, socijalna podrška naročito kod starijih ljudi, nerazumijevanje preporuka (loše objašnjenje liječnika ili ljekarnika), kognitivni problemi pacijenata, neinformiranost, strah od nuspojava i navikavanja.

Uzroci loše adherencije

Uzroci loše adherencije i nesuradljivosti od strane bolesnika mogu biti fizički i psihološki. Također veliki utjecaj imaju i čimbenici poput dobi, spola i stupnja obrazovanja pacijenta. Veliki problem predstavlja i veći broj bolesti kod pacijenta koji zahtjeva uzimanje većeg broja različitih lijekova koje moraju godinama uzimati.

Jedan od najvećih razloga loše adherencije je nedostatak vidljivog rezultata unatoč uzimanju terapije. To je naročito izraženo kod bolesti i  simptoma koje zahtijevaju trajnu terapiju, a povoljne učinke lijeka pacijent ne primjećuje i mogu se dokazati tek nakon dužeg trajanja terapije  posebnim dijagnostičkim testovima. Jedan od takvih primjera je primjena lijekova statina kod dislipidemije (poremećaj masnoće u krvi) i sprečavanje oštećenja i fatalnih posljedica  koje ona uzrokuje (kardiovaskularne bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu i kod nas). Suprotan primjer je pacijent koji popije tabletu protiv bolova i vrlo brzo vidi rezultate. Bolesnici koji nemaju izražene tegobe također će se manje pridržavati propisane terapije.

Doctor, Patient, Consultation, Discussion, Psychiatrist

Ekonomski čimbenici isto imaju utjecaja ako se radi o lijekovima koji nisu besplatni za pacijente. Neki bolesnici nisu u mogućnosti sebi priuštiti propisanu terapiju ili ju uzimaju rijeđe i u manjoj mjeri.

Nuspojave lijekova i mogućnost pojave neželjenih djelovanja nekog lijeka te izazivanje navikavanja još su neki od uzroka loše adherencije.
Doziranje lijekova isto ima utjecaja na pacijentovu poslušnost i pridržavanje uputa liječnika. Pacijent koji terapiju mora uzimati više puta dnevno ili u vrijeme koje mu ne odgovara prije će odustati od njegove primjene.


Utjecaja svakako ima i sam liječnik kao i njegov pristup te način komunikacije s bolesnikom. On mora pridobiti pacijentovo povjerenje i pružiti mu osjećaj sigurnosti. Liječnik bi trebao pokazati i uložiti trud u edukaciju pacijenta o bolesti, načinu liječenja, djelovanju lijeka i mogućim nuspojavama. Pacijentu je potrebno posvetiti vrijeme, kojeg liječnici danas imaju sve manje, te mu na jednostavan i razumljiv način objasniti važnost redovitog uzimanja terapije kao i rizike neuzimanja iste. Liječnik je taj koji treba prepoznati pacijentove sumnje i strahove te ga kroz razgovor educirati o važnosti redovitog uzimanja terapije.

Medicine, Cooperation, Hand, Partnership, Handshake

Dobra komunikacija između liječnika i pacijenta, međusobno povjerenje i razumijevanje ključ su uspjeha. Pacijentova poslušnost i kontinuirano uzimanje propisane terapije vrlo su bitni za postizanje boljih ishoda liječenja.
Ne ustručavajte se svog liječnika pitati sve što vas zanima. Raspravite s njim sve svoje nedoumice i nesigurnosti.

Autorica teksta: Sara Inić, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments