Inkontinencija, Zdravlje

12 načina kako tretirati inkontinenciju

Tjedan svjesnosti o inkontinenciji 20.06. – 27.06.

Zaustavite neželjeno bježanje urina

Bez obzira na činjenicu da li s inkontinencijom živite godinama ili ste se susreli tek sada, ne postoji opravdanje za netretiranje inkontinencije.

U nastavku teksta pročitajte kako možete upravljati inkontinencijom, a nakon toga napravite plan i počnite s promjenama već danas.

Edukacija

Nakon što ste odlučili staviti bježanje urina pod kontrolu, prvi korak je educirati se. Potrebno je istražiti koji sve tipovi inkontinencije postoje te koji su tretmani dostupni za liječenje. Potrebno je saznati nešto više o vašem stanju i koje opcije postoje.

Na našoj web stranici možete pronaći puno informacija o tipovima inkontinencije i kako ih prepoznati te načinima liječenja. Puno informacije nalazi vam se na dohvat ruke.

Potražite pomoć

Iako je važno upoznati i otkriti svoj tip inkontinencije, ništa ne pomaže kao povezivanje s nekime tko vas razumije. Potrebno je obratiti se liječniku i medicinskoj sestri koje će vam pomoći savjetima i informacijama kako poboljšati kvalitetu života uz inkontinenciju. Uključite se u zajednicu, volontirajte i pomažite ljudima koji su u sličnoj situaciji kao i vi.

Free illustrations of Doctor

Vodite dnevnik mokrenja

U dnevnik mokrenja je potrebno zapisati svako bježanje urina, ali i redovite odlaske na toalet. Uz to potrebno je upisati i unos tekućine te konzumiranu hranu. Važno je upisati i komentar što ste radili kada je došlo do neželjenog istjecanja urina.

Cilj je s vremenom naći poveznicu između ponašanja i bježanja urina. Možda vam bježi urin nakon jutarnje kave ili nakon tjelovježbe?!

Bez obzira na uzrok, vođenje dnevnika mokrenja je odličan alat u otkrivanju radnji koje utječu na mokraćni mjehur. A pomoći će i kod odlaska liječniku kako bi pronašli rješenje i stavili neželjeno bježanje urina pod kontrolu.

Promijenite način prehrane

Hrana koju konzumirate i piće koje unosite mogu imati velik utjecaj na osjetljiv mjehur. Hrana i piće s kofeinom, začinjena hrana, kisela hrana te pretjeran unos šećera mogu nadražiti mjehur te može češće doći do neželjenog istjecanja urina.

Bilježite u dnevnik mokrenja hranu i piće koje konzumirate i pratite kako utječe na istjecanje urina.

Mogli bi se iznenaditi kako preskakanje jutarnje kave ili izbjegavanje začinjene hrane može ublažiti simptome inkontinencije.

Pročitajte nutricionističke preporuke za prehranu kod inkontinencije.

Vježbajte

Znamo da redovita tjelovježba pozitivno utječe na tijelo i duh. Redovito vježbanje može minimalizirati rizik od inkontinencije.

Pretilost povećava pritisak na mjehur i povećava rizik od inkontinencije, ali i povećava rizik od dijabetesa tip 2 koji može dovesti do inkontinencije.

Održavanjem rutine vježbanja održavate tonus svih mišića, što je odlično za cjelokupno zdravlje.

Lakše je nego što mislite, uvedite u svoju rutinu redovite šetnje, ako imate mogućnosti plivajte. Cilj je biti u pokretu, pronađite aktivnost koju ćete voljeti i koja vam odgovara te je se držite.

Prestanite pušiti

Pušenje povećava rizik od inkontinencije, a ako već patite od neželjenog bježanja urina pušenje čini simptome još gorima. Pušenje uzrokuje kroničan kašalj koji povećava abdominalni tlak, te može dovesti do bježanja urina. Također, pušenje nadražuje mjehur te može dovesti do prekomjerno aktivnog mjehura.

Posjetite fizijatra

Postoji fizikalna terapija namijenjena baš osobama koje pate od neželjenog bježanja urina. Terapija je fokusirana na mišiće dna zdjelice. U toku terapije se izmjeri snaga mišića dna zdjelice. Na osnovu dobivenih rezultata pomoći će vam se i naučiti vas kako vježbati s ciljem rješavanja problema inkontinencije.

Vježbajte Kegelove vježbe

Nikad nije prerano početi s Kegelovim vježbama.

To su vježbe kojima jačamo mišiće dna zdjelice. Važno je naučiti ih izvoditi pravilno.

Ljepota izvođenja Kegelovih vježbi je u tome što ih možete raditi bilo gdje, bilo kada bez da itko zna da vježbate u tom trenutku.

Pronađite kvalitetno pomagalo za inkontinenciju

Važno je odabrati kvalitetno pomagalo za inkontinenciju koje će zadovoljiti vaše potrebe. Na tržištu postoje proizvodi različnih veličina, upojnih moći i dizajna kako bi svatko, ovisno o pokretljivosti i stupnju inkontinencije, pronašao proizvod za sebe.  

Istražite moderne načine liječenja inkontinencije

Zadnjih nekoliko godina sve su popularnije manje invazivne metode liječenja inkontinencije kao što su: laser, magnet, električna stimulacijaMetode su blage, izvode se ambulantno i ne ometaju aktivnosti pacijentica u periodu primjene same terapije.

Vodite računa o zdravlju kože

Zaštita kože je važan faktor u tretiranju inkontinencije, a uključuje i druge proizvode uz vodu i sapun.

Na tržištu postoje proizvodi za čišćenje i njegu kože, švedskog proizvođača Attends, koji su namijenjeni osjetljivoj kože. Štite kožu od iritacija i njeguju.

Važno je što prije promijeniti mokar upijajući proizvod kako bi se izbjegle iritacije kože.

Razgovarajte s liječnikom

Ovaj vodič vam može pomoći u samostalnom tretiranju inkontinencije, no nužno je razgovarati s liječnikom o simptomima i poteškoćama s kojima se susrećete.

Vaš odabrani liječnik obiteljske medicine već se susreo s jako puno slučajeva inkontinencije te će vam dati korisne savjete i preporuke za tretiranje inkontinencije.

Zauzmite se za zdravlje vašeg mjehura.

Autorica teksta: Sanja Posavec, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments