Svjetski dan bolesnika
Briga o zdravlju, News

11. veljače – Svjetski dan bolesnika

Osnivanje Svjetskog dana bolesnika

Svjetski dan bolesnika utemeljio je Papa Ivan Pavao II dana 13. svibnja 1992. godine. Pismom za kardinala Fiorenza Angelinija 13. svibnja 1992. godine izrazio je želju da se društvo treba senzibilizirati s bolesnima, njihovim potrebama i osiguravanjem adekvatne zdravstvene skrbi. I sam Papa Ivan Pavao II. bolovao od Parkinsonove bolesti. Kardinal Fiorenzo Angelini bio je predstojnik Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika.

Obilježavanje Svjetskog dana bolesnika

Diljem svijeta Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače. Ovaj datum odabran je jer se tada slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske. Marijansko svetište u Lourdesu poznato je po čudesnim ozdravljenjima zbog čega je postalo svjetsko okupljalište bolesnika.

Cilj Svjetskog dana bolesnika

Cilj Svjetskog dana bolesnika je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika i težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite. Unapređenje zdravstvene i društvene zaštite omogućilo bi dostupnost i kvalitetnu zdravstvenu skrb svakom oboljelom. U zdravstvenoj skrbi je osim stručne pomoći osobito važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima. Obilježavanjem ovog dana se izražava i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike na trudu i humanosti koju iskazuju svojim nesebičnim radom.

Nemojmo zaboraviti na mudrost koju je u svoje vrijeme rekao Anton Pavlovič Čehov: “Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu!”

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments