DIJABETES TIPA 1

Elbi medikal_dijabetes_citat07

Kod dijabetesa tipa 1 gušterača uopće ne proizvodi inzulin jer su joj uništene beta stanice koje ga stvaraju. Do toga dovode autoimune reakcije kod kojih imunološki sustav smatra kako su beta stanice strano tijelo te ih napada, odnosno uništava. Do autoimune reakcije može dovesti virusna infekcija.

 

U spomenutom stanju, razina glukoze u krvi nekontrolirano raste, a tijelo je lišeno glavnog izvora energije. To dovodi do umora, nedostatka energije, čestog mokrenja, dehidracije, žeđi i gubitka težine. Dijabetes tipa 1 se javlja u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi, a rijetko se razvija nakon četrdesete godine života.

 

Dijabetes tipa 1 nemoguće je preventivno spriječiti. Ne nastaje odjednom, već je uništavanje beta stanica proces koji može trajati i nekoliko mjeseci i godina, a dijabetes se javlja tek nakon što beta stanice rade s manje od deset posto kapaciteta. Liječi se inzulinom koji se u organizam unosi pomoću pen štrcaljki ili inzulinskim pumpama. Inzulin se ne može uzimati putem tableta jer bi se tijekom probave uništio.